熱物性Vol. 30, No.4 (2016) 通巻113号
←『J-STAGE』で「熱物性誌」をご覧になる場合はこちら巻頭言
高温融体物性
福山 博之
論 文
遮熱コーティングの熱伝導率に及ぼす雰囲気の影響
髙橋 智,阿子島 めぐみ,田中 隆,小川 光恵,笈川 直美
釉薬をベースにした希土類酸化物膜コーティングによるセラミックスの近赤外放射率制御
熊野 智之,花村 克悟
講 座
科学技術におけるデータベースの役割(6)
馬場 哲也,藤田 絵梨奈,徐 一斌
報 告
第11回アジア熱物性会議(ATPC2016)開催報告
田口 良広,長坂 雄次
オーガナイズドセッション報告:
OS1:Correlations and Equations of State
宮本 泰行,粥川 洋平
OS2:Database and Standards
山下 雄一郎,山田 修史
OS3:Highly Thermal Conductive and Heat Releasing Composites for Thermal Management
森川 淳子,上利 泰幸
OS4:Instrumentation and Measurement Techniques
小川 邦康,麓 耕二
OS5:Ionic Liquids
冨田 大輔,村上 陽一
OS6:MEMS Devices
高橋 厚史,中別府 修
OS7:Molecular Simulations
泰岡 顕治,小原 拓
OS8:Nano Micro-scale Thermophysical Properties and Their Applications
宮崎 康次,塩見 淳一郎
OS9:Properties for Fuels and Energy Systems
迫田 直也,大村 亮
OS10:Properties of Biomaterials and Biosystems
白樫 了,高松 洋
OS11:Properties of Building Materials and Thermal Management of Building Construction
吉田 篤正,佐藤 真奈美
OS12:Themal Design or Electric Device and Packaging
畠山 友行,富村 寿夫
OS13:Thermal Process Control of Foods
杉山 久仁子,陶 慧
OS14:Thermal Process Control of Foods
花村 克悟,山田 昇,山田 雅彦
OS15:Thermal Process Control of Foods
田中 明美,大久保 英敏
OS16:Thermal Process Control of Foods
小宮 敦樹,櫻井 篤
OS17:Thermal Process Control of Foods
小澤 俊平,福山 博之
OS18:Thermal Process Control of Foods
阿子島 めぐみ
OS19:Thermal Process Control of Foods
島崎 一紀,長野 方星,太刀川 純孝,田川 雅人
OS20:Thermal Process Control of Foods
東 之弘,香川 澄
グスタフ・ロレンツェン会議に参加して
村上 卓也
会報・会告
Netsu Bussei Vol. 30, No. 4 (2016)
Japan Journal of Thermophysical Properties
Property of High-Temperature Melts
H. Fukuyama
Influence of Atmosphere on Thermal Conductivity of Thermal Barrier Coatings
S. Takahashi, M. Akoshima. T. Tanaka, M. Ogawa, N. Oikawa
Control of Near-infrared Spectral Emittance of Polycrystalline Ceramics by Glaze-based Rare-earth Oxide Film Coating
T. Kumano, K. Hanamura
Role of Databases for Science and Technology (6)
T. Baba, E. Fujita, Y. Xu
Report on the 11th Asian Thermophysical Properties Conference (ATPC2016)
Y. Taguchi, Y. Nagasaka
Organized Session:
OS1:Correlations and Equations of State
H.Miyamoto, Y. Kayukawa
OS2:Database and Standards
Y. Yamashita, N. Yamada
OS3:Highly Thermal Conductive and Heat Releasing Composites for Thermal Management
J. Morikawa, Y. Agari
OS4:Instrumentation and Measurement Techniques
K. Ogawa, K. Fumoto
OS5:Ionic Liquids
D. Tomida, Y. Murakami
OS6:MEMS Devices
K. Takahashi, O. Nakabeppu
OS7:Molecular Simulations
K. Yasuoka, T. Ohara
OS8:Nano Micro-scale Thermophysical Properties and Their Applications
K. Miyazaki, J. Shiomi
OS9:Properties for Fuels and Energy Systems
N. Sakoda, R. Ohmura
OS10:Properties of Biomaterials and Biosystems
R. Shirakashi, H. Takamatsu
OS11:Properties of Building Materials and Thermal Management of Building Construction
A. Yoshida, M. Sato
OS12:Themal Design or Electric Device and Packaging
T. Hatakeyama, T. Tomimura
OS13:Thermal Process Control of Foods
K. Sugiyama, K. Tao
OS14:Thermal Process Control of Foods
K. Hanamura, N. Yamada, M. Yamada
OS15:Thermal Process Control of Foods
A. Tanaka, H. Ohkubo
OS16:Thermal Process Control of Foods
A. Komiya, A. Sakurai
OS17:Thermal Process Control of Foods
S. Ozawa, H. Fukuyama
OS18:Thermal Process Control of Foods
M. Akoshima
OS19:Thermal Process Control of Foods
K. Shimazaki, H. Nagano, S. Tachikawa, M. Tagawa
OS20:Thermal Process Control of Foods
Y. Higashi, N. Kagawa
Report on Gustav Lorentzen Conference
T. Murakami
News from Society